Huttentocht in het Adula massief

Deze bijdrage werd geschreven door Dieter Vanden Eynde.

banner

Vanessa en ik hebben al een tijdje zin om onze dagtochten in het hooggebergte om te ruilen voor een meerdaagse tocht. We hadden begin dit jaar een week in de Vogezen doorgebracht met de outdoorschool.be en we schrijven ons opnieuw in voor de Alpenweek. De Alpenweek gaat dit jaar door in Zwitserland in het Adula massief. We wandelen 7 dagen en verblijven in 4 verschillende hutten.

Voorbereidende dag

We gebruiken de eerste dag om tot in Zwitserland te geraken. We rijden via de Oberalppas naar Rabius (vlak na Disentis). We logeren in een klein hotel, aan het station van Rabius, uitgebaat door de vriendelijke Olga. Rabius ligt aan de voet van de Sumvitg vallei, deze zal de volgende dag dienen als de invalsweg naar Adula.

Hotel Staziun

Hotel Staziun

Prijs
Voor prijzen en reservatie: website
Bereiken
Via de Oberalppas, voorbij Disentis
GPS coördinaten
46° 43'58.14'' N 8° 57' 24.66'' O
Open
Zowel in de zomer als in de winter
Telefoon
+41 (0)81 936 31 74
Site
website hotel
Huttenwirt
Olga Walder

Meer informatie
het hotel is gelegen recht tegenover het station "Rabius Surrein", eventueel dus ook bereikbaar via openbaar vervoer. Vanaf het station vertrekt ook een Bus Alpin die je naar het startpunt (Runcahez) van de tocht kan brengen. Meer info op busalpin.

Zevendaagse huttentocht

GPS bestand

Dag 1: Naar de Terrihütte

Hoogteverschil: 1014m stijgen, 121m dalen
Afstand: 9.1km
Duur: 3u (zonder pauzes)

We genieten in het hotel nog van een uitgebreid ontbijt waarna we met de auto via Surrein nog een halfuur de Sumvitg vallei omhoog rijden. Aan het stuwmeer van Runcahez is een ruime parking voorzien waar je je auto kan achterlaten. Van hieruit klimmen we te voet verder de vallei omhoog richting de Terrihütte. Het eerste uur stijgen we langzaam naast het water omhoog, daarna (vanaf 1650m) klimmen we omhoog tot aan de hut. Er is heel wat leven in de hut en op het terras. S'avonds verschijnen op de flank tegenover de hut enkele steenbokken.

Terrihütte

Terrihütte

Hoogte
2170m
Capaciteit
110 personen
Prijs
Voor prijzen en reservatie: website
GPS coördinaten
46° 38'04.26'' N 9° 00' 18.36'' O
Open
Zowel in de zomer als in de winter
Telefoon
+41 (0)81 943 12 05
Site
website hut
Huttenwirt
Doris en Toni Trummer-Tomaschett

Meer informatie
deze vrij grote hut ligt bovenop een klein topje, je hebt een prachtig zicht over de Sumvitg vallei waarin je naar boven wandelde. Doordat deze hut op een paar uur van de vallei ligt heb je wel veel dagtoeristen die na één nacht opnieuw afzakken naar de vallei.gps

Dag 2: Naar Capanna Motterascio

Hoogteverschil: 240m stijgen, 248m dalen
Afstand: 6,3 km
Duur: 1u45min (zonder pauzes)

Hoogvlakte Greina
Hoogvlakte "Plaun la Greina".

Na een zeer warme nacht (met een gesloten deur kwam er weinig/geen frisse lucht binnen) vertrekken we richting de volgende hut. Je kon s'morgens nog gratis thee krijgen in de hut om eventueel je waterzak/drinkbus mee te vullen. Je klimt van aan de hut naar een hoogvlakte (Plaun la Greina), deze steek je dwars over. Je moet een kleine rivier (Rein da Sumvitg) oversteken maar hiervoor is een degelijke brug voorzien. Je wandelt tijdens deze wandeling ook over de kanton grens en je komt in Italiaanstalige Ticino terecht. Je komt al snel aan bij de Capanna Motterascio en je krijgt onmiddellijk het meer van Luzzone in de vallei te zien (met waterval).

Lago di Luzzone
Lago di Luzzone.

gps

Dag 2bis: Pizzo Coroi (2785m)

Hoogteverschil: 734m stijgen, 734m dalen
Afstand: 8,2 km
Duur: 3u11min (zonder pauzes)

Door de korte afstand tussen de 2 hutten zijn we al om 11u uitgepakt in de Motterascio hut. We laten wat materiaal achter in de hut en vertrekken richting Pizzo Coroi (2785m), de eerste top van deze week. Op de kaart is geen pad naar deze top te zien, ook in realiteit bleek er niet echt een pad te zijn. De huttenwaard legt aan Geert (de gids van outdoorschool.be) uit hoe je er kan geraken. We wandelen over een vlakte naar een zadel dat ons op een kam richting de top brengt. Doordat er geen pad was was dit een vermoeiende klim. Bovenop de top zie je de hoogvlakte van Greina en de valleien waar we al gewandeld hebben en waar we de volgende dagen door moeten.

vallei Coroi
De vallei richting de Motterascio hut, vanaf het zadel richting Pizzo Coroi.

Capanna Motterascio "Michela"

Capanna Motterascio

Hoogte
2172 meter
Capaciteit
70 personen.
Prijs
Voor prijzen en reservatie: website
GPS coördinaten
46° 35'36.12'' N 9° 00' 19.56'' O
Open
heel het jaar door
Telefoon
+41 (0)91 872 16 22
Site
website hut
Huttenwirt
Emilio en Ornella Schneidt

Meer informatie
Dit is een ruime hut met enkele kamers waar stapelbedden zijn. Er is ook een douche beschikbaar (betalend, 5Fr). Vlak naast de hut is er ook een kleine boerderij waardoor je s'morgens kan genieten van een kudde koeien die achter de hut staat (je hebt hier geen last van). Je kan vanop het terras het Lago di Luzzone zien, inclusief waterval.Dag 3: Piz Terri (3149m)

Hoogteverschil: 979m stijgen, 979m dalen
Afstand: 6,4 km
Duur: 5u (zonder pauzes)

Piz Terri
Klim naar Piz Terri in de leien ondergrond. Op de achtergrond de oude gletsjer.

We blijven 2 nachten in de Motterascio hut, we maken vanuit deze hut nog een tocht naar de Piz Terri (3149m). Het is van de hut één rechte klim naar de top, die van aan de hut net te zien is. We stijgen een heel stuk over blokkenvelden en een aantal sneeuwvelden. We komen in een zadel terecht waar we een meer en een oude gletsjer te zien krijgen. Van de gletsjer blijft niet veel meer over, buiten een groot sneeuwveld. Vanaf het zadel start een klim over een losse ondergrond van leien. Op een zeker moment (2898m) maken we een draai naar de andere kant van de kam. Hier waait het zeer hard en hangt er een dikke mist, de top is al niet meer zichtbaar. We blijven over de leien klimmen tot aan de top. Op de top staat een kruis met een logboek, waar we een boodschap in achter laten. Daarna dalen we terug af naar de hut. Door de leien schuiven we naar beneden, Vanessa ging iets te vlot en kwam een paar meter lager weer tot stilstand. Eens aan de hut zien we dat onze benen zwart zijn van het stof dat tussen de leien lag.

gps

Dag 4: Naar Capanna Scaletta

Hoogteverschil: 350m stijgen, 341m dalen
Afstand: 9,6 km
Duur: 2u30min (zonder pauzes)

Scaletta

Vanuit de Motterascio hut trekken we richting de Capanna Scaletta. We wandelen een stuk terug richting de hoogvlakte van Greina, onderweg slaan de talrijke marmotten alarm maar ze komen toch af en toe kijken. Ter hoogte van de rivier (waar de brug ligt) draaien we naar het westen richting Scaletta. De rivier blijft nog een heel stuk naast het pad lopen. Onderweg komen we een hut tegen die niet op de kaart staat, ze is afgesloten en er zijn weinig hints naar het doel van de hut. We wandelen van aan de vreemde hut niet recht terug naar het pad (links van ons) maar we stappen door om verderop weer aan te sluiten. We komen op een pad terecht dat zich had afgesplitst van het normale pad, we volgen dit en komen terecht in een blokkenveld dat naast een rivier loopt. Er komt al wat klimwerk bij te kijken om het veld over te steken. Pas de volgende dag merken we op dat we op een alpine pad terecht waren gekomen. Na het blokkenveld is de Scaletta hut al in zicht.

We zijn rond de middag aan de hut, we bestellen daar een pasta. Weigerachtig om binnen te eten, eten we op het terras waar een zeer sterke wind huis houdt. Alles goed vasthouden en zo snel mogelijk op eten, of de vallei achter ons zag het pasta regenen.

gps

Dag 4bis: Piz Maruma (2790m)

Hoogteverschil: 729m stijgen, 729m dalen
Afstand: 6,9 km
Duur: 2u30min (zonder pauzes)

Piz Maruma
Vanop Piz Maruma (2790m). Links zie je Pizzo Coroi en in het midden Piz Terri.

We vertrekken weer voor een tocht naar de Piz Maruma (2790m). Opnieuw is er geen pad te zien op de kaart en ook niet in de realiteit. We banen ons een weg naar boven over leien, afgewisseld met sneeuwvelden. Op regelmatig tijdstippen bouwen we steenmannetjes zodat we langs dezelfde weg terug kunnen. Vanop de top zien we de Piz Coroi en Piz Terri. Terwijl we op de top staan begint een wolkenmassa ons te omsingelen, we starten onmiddellijk aan de afdaling zodat we de steenmannetjes nog terug vinden (en we droog blijven).

Dag 5

Het heeft gans de nacht zwaar geonweerd met hevige regen. S'ochtends is het nog altijd licht aan het regenen. Een deel van de groep vertrekt voor een tocht naar de Piz Gaglianera (3121m), een deel last een rustdag in (we blijven opnieuw 2 nachten in deze hut). Een 2 uur later is de groep al terug, door de hevige mist en regen was het te gevaarlijk om de tocht naar de top door te zetten. De rest van de dag zitten we in de hut terwijl het buiten hevig blijft regenen. Niet veel later komen 2 Fransen ook terug aan, door de hevige regen geraakten ze niet aan hun volgende hut. De gescheurde broek van 1 van de mannen zegt al genoeg over hun poging naar de volgende hut.

Capanna Scaletta

Capanna Scaletta

Hoogte
2205 meter
Capaciteit
40+16 personen.
Prijs
Voor prijzen en reservatie: website
GPS coördinaten
46° 36'27.42'' N 8° 56' 24.90'' O
Open
heel het jaar door
Telefoon
+41 (0)91 872 26 28
Site
website hut
Huttenwirt
Peter Straub en Michela Del Pietro

Meer informatie
Dit is een volledig nieuwe hut, gebouwd in 1995. Op de locatie was vroeger (1948) een kleine hut van het Zwitserse leger, die nog altijd te zien is. De hut ligt onder de Piz Medel (3210m) en kijkt uit over de Camadra vallei. Opnieuw een prachtige uitzicht vanop het terras. De huttenwaarden zijn zeer vriendelijke mensen die met een strakke planning alles in goede banen leiden.

gps

Dag 6: Naar Medelserhütte

Hoogteverschil: 986m stijgen, 586m dalen
Afstand: 8,6 km
Duur: 4u (zonder pauzes)

Glatscher da Lavaz
Op de Glatscher da Lavaz.

We vertrekken vanuit de Scaletta hut naar de Medelserhütte. Deze tocht is enkel aan te raden met een ervaren gids. We klimmen van aan de hut via een alpine route naar een zadel (2703m). Dit deel van de tocht loopt over een aantal grotere sneeuwvelden en blokkenvelden. De sneeuwvelden zijn vrij lang en naast traverseren moesten we op enkele ook stijgen. Eenmaal in het zadel zien we de Glatscher da Lavaz. Deze moeten we oversteken om in de volgende vallei terecht te komen. Door de hevige regen van de dag ervoor was er een risico dat het te gevaarlijk was zonder gespecialiseerd materiaal. De gids begeleidt ons op onze eerste gletsjer, met de nodige informatie en tips, om verder te gaan. Na de gletsjer komen we terecht in de vallei van Lavaz. Hier wacht nog een pittige klim naar de hut, onderweg zien we de hut in de hoogte staan.

Medelserhütte

Medelserhütte

Hoogte
2524 meter
Capaciteit
55 personen.
Prijs
Voor prijzen en reservatie: website
GPS coördinaten
46° 38'25.80'' N 8° 54' 49.98'' O
Open
heel het jaar door
Telefoon
+41 (0)81 949 14 03
Site
website hut
Huttenwirt
Barbara Fischer en Michael Ziefle

Meer informatie
De meest charmante en authentieke hut van de tocht. Je hebt hier officieel geen drinkbaar water volgens de strenge normen van Zwitserland maar het water zou toch perfect drinkbaar zijn en wij hebben er geen problemen mee gehad. De hut ligt in een zadel waardoor je langs beide kanten over 2 verschillende valleien kijkt. De huttenwaarden zijn vriendelijk en doen hun werk duidelijk met passie.

gps

Dag 7: Terug naar Runcahez

Hoogteverschil: 188m stijgen, 1369m dalen
Afstand: 12,4 km
Duur: 4u (zonder pauzes)

uitzicht
Uitzicht s'ochtends van aan de Medelserhütte.

Van aan de Medelserhütte wacht ons enkel de tocht naar de auto terug. We starten met een langzame afdaling tot we aan de boomgrens terecht komen. Onderweg komen we enkele herders met hun herdershond en hun bescheiden hutten tegen. Eén van de herders vraagt ons om verder te gaan omdat we zijn kudde koeien storen, die hij trachte te verplaatsen. We krijgen nog regelmatig prachtige landschappen te zien met enkele gletsjers op de achtergrond. Vanaf de boomgrens daalt het zeer sterk tot aan de auto. Terug aan de auto rijden we onmiddellijk terug naar België.

dag 7

Verdere praktische informatie

Gebruikte kaarten en gidsen
1:25 000 Greina (1233) van Bundesamt Für Landestopog

Gids nodig?
De Outdoorschool organiseert regelmatig meerdaagse tochten die zeker aan te raden zijn. website

Hutten reserveren?
Hutten reserveren kan online via de websites van elke hut.

Betalen in de hutten
Overal werd euro aanvaard maar er werd geen wisselkoers gehanteerd, 1 euro = 1 frank. Je wisselt dus best op voorhand.

Nabeschouwing

Het was onze eerste wandelervaring in Zwitserland. We wandelen regelmatig door afwisselende landschappen en zagen af en toe ook wat wild (marmotten, gemzen, steenbokken). Door het soms moeilijke terrein (geen paden, losse ondergrond) waren het best vermoeiende tochten, desondanks de vrij korte afstanden. Elke dag konden we genieten van prachtige uitzichten. De hutten waren goed uitgerust en we hebben bijna altijd lekker gegeten. Met uitzondering van de eerste nacht hebben we ook goed geslapen. De hutten vonden we wel vrij duur, maar dit zou niet abnormaal zijn in Zwitserland. Naar Zwitserland gaan we zeker nog terug.