Interview: Xterra-atleet Jim Thijs

Een tijdje terug kwam ik via google op de website van Jim Thijs, een atleet pur sang die zich toelegt op Xterra. Sindsdien surf ik geregeld naar zijn website of facebookpagina. We nodigden hem uit om zichzelf en zijn sport aan ons voor te stellen.

Jim Thijs

Naam Jim Thijs
Woonplaats Overijse
Beroep atleet

Je kan Jim zijn avonturen volgen op zijn website en op zijn JimThijsTV kanaal. Binnenkort starten de nieuwe afleveringen van het 4de seizoen van This Is Thijs.
Website www.jimthijs.com
JimThijsTv This is Thijs

Meer informatie Xterraplanet.com

Wat is Xterra?

De off-road versie van de normale triatlon! Het fietsen wordt vervangen door mountainbiking en ook het lopen is off-road. De wedstrijden zien er ongeveer als volgt uit: 1500m zwemmen; 30-40km mountainbiking; 10-12km trailrunning.

Jim Thijs

Hoe ben je in deze sporttak terecht gekomen

Als kind deed ik verschillende ploegsporten, maar ook motorcross van mijn 7de tot mijn 15de. In mijn vrije tijd kon je me meestal op een BMX of op een mountainbike vinden. Bij de junioren haalde ik de internationale top in triatlon en duatlon, maar mijn zwemniveau was niet goed genoeg om op de korte afstand bij de profs Olympisch niveau te halen. Ik ben dan noodgedwongen met Ironman wedstrijden begonnen op mijn 23ste, maar ik was daar helemaal nog niet klaar voor. Toen ik ontdekte dat XTERRA, een combinatie van mijn twee favoriete sporten (triatlon en mountainbiking,) sterk aan populariteit wonnen, was de keuze snel gemaakt.

Ben je fulltime professioneel atleet? Hoe ziet een doordeweekse dag er voor je uit

Yes! Ik heb het geluk dat verschillende bedrijven in mij geloven en me sponsoren. Meestal doe ik 3 tot 4 trainingen per dag. Hier een voorbeeld: 9u: 2u mountainbiken, 11u30: 45' trailrunning, 16u: kracht- en stabilisatietraining, 18u: 5000m zwemmen

Wordt de sport veel beoefend? In buitenland? In België? Neem je internationaal deel aan wedstrijden?

In België zijn geen officiële XTERRA wedstrijden die tot de World Tour behoren, maar wel enkele off-road triatlons. De Kraftman in Rotem is de oudste off-road triatlon in België en heeft alles wat een XTERRA biedt, maar dan zonder het XTERRA label. Internationaal is het een enorm succes. Van mei tot september kan je alleen al in Europa ieder weekend een top off-road triatlon vinden. Ook in de andere continenten komen er elk jaar wedstrijden bij. En het straffe is dat al die wedstrijden sneller en sneller uitverkocht geraken. Het hele off-road triatlon gebeuren is echt een succes geworden. Op een wedstrijdseizoen doe ik een tiental wedstrijden in het buitenland. Het hoogtepunt is het wereldkampioenschap XTERRA dat jaarlijks eind oktober in Maui (Hawaii) plaatsvindt.

Jim Thijs

Welke sport beoefen je het liefste? Fietsen? Zwemmen? Mountainbike?

Het allerleukste voor mij is om met vrienden allerlei technische mountainbike trails te doen. Of het gevoel bij het zwemmen en het lopen dat plots alles vanzelf gaat, alsof je aan het zweven bent. Eigenlijk doe ik alles ongeveer even graag. Zeker wanneer het met een groep vrienden in de natuur is. Onlogisch is dit niet, want uiteindelijk zijn wel als mens voorgeprogrammeerd om in groep avonturen te beleven. Alleen jammer dat maar weinigen dit beseffen.

Krijgt de sport volgens jou voldoende aandacht?

JA! Ik hou er niet van dat er zoveel gezaagd wordt dat voetballers en wielrenners veel meer aandacht krijgen dan andere sporters in België. Dit is cultureel bepaald en daar kan je niets aan doen. Dat voetballers minder hard moeten trainen, daar kunnen zij niet aan doen. Ik ben blij dat mijn fantastische sport ieder jaar groeit. XTERRA bestaat nog maar sinds 1996 en toch kan ik er al enkele jaren mijn beroep van maken. Maar er van uitgaan dat onze wedstrijden ooit live op tv zullen komen of dat onze prestaties voorpaginanieuws worden is utopisch. Gelukkig heeft een sport dit niet nodig om te overleven en zijn er genoeg alternatieven om een sport te laten groeien.

Jim Thijs

Welke atleet inspireert jou?

Niemand speciaal, maar ik probeer zoveel mogelijk bij te leren van toppers uit verschillenden sporttakken, artiesten, professoren, ondernemers, leerkrachten, arbeiders,... Iedereen die iets met passie doet en door zijn/haar leven en doen een verschil maakt, heeft een verhaal te vertellen waar ik graag naar luister.

Welke eigenschappen maken volgens jou een goede atleet?

Een minimum aan talent, veel fantasie, grootse dromen en het doorzettingsvermogen om dag na dag de perfectie na te streven die er voor zorgt dat dromen realiteit worden.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Elke dag beter en completer worden als atleet en als mens en onderweg zoveel mogelijk mensen helpen het beste uit zichzelf te halen.

Jim Thijs

Kan je, om af te sluiten, nog enkele trainingtips geven?

De mens is een uithoudingsbeest. Tracht als recreatieve sporter zoveel mogelijk rustige en lange trainingen te doen. Liefst zonder gps, iDinges, hartslagmeter en allerlei andere toestanden die eigenlijk niets met het sporten op zich te maken hebben. Als je eens zin hebt om snel te gaan, ga dan gewoon sneller. Hou het allemaal leuk en eenvoudig. Ben je echt heel competitief ingesteld dan hoef je hier maar enkele dingen aan aan te passen. Zorg eerst dat je een zeer goede uithoudingsbasis hebt zoals hiervoor beschreven. Daarna kan je 10% van je trainingen besteden aan gestructureerde intervalsets. Hier kan je misschien best een coach voor inschakelen. In ieder geval, doe zoveel mogelijk in groep en in de natuur, liefst met een glimlach.