LOWEPRO - Toploader Zoom 50 AW en Topload Chest Harness

Gepost op 08 oktober 2012  ¤  tags: gear  review      Reageer

LOWEPRO - Toploader Zoom 50 AW en Topload Chest Harness

Voor onze trekking in IJsland ging ik op zoek naar een draagsysteem voor mijn reflexcamera dat hanteerbaar is met een zware rugzak én waarmee ik snel de camera kan bovenhalen om beelden te schieten. Na wat online zoekwerk en contact met de mensen van De Beukelaer, kwam ik bij de Lowepro Toploader Zoom 50 AW uit in combinatie met het Lowepro Chest Harness.

Klik hier voor de review

Wandelen in en rond Brussel

Gepost op 05 oktober 2012  ¤  tags: hiken  brussel      Reageer

layer

Stad en natuur... op het eerste zicht lijken ze elkaars tegenpolen. Weinigen overwegen onze hoofdstad dan ook als bestemming voor een dagje buitensporten. Onterecht! Want bijna de helft van de oppervlakte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat uit park en bos. Daarmee is Brussel een van de groenste hoofdsteden van Europa. Van prachtige exotische tuinen en historische stadsparken tot uitgestrekte wouden, er valt veel te beleven voor de wandelaar.

Klik hier voor het artikel

Win: Camelbak Octane Scudo

Gepost op 02 oktober 2012  ¤  tags: gear      Reageer

Camelbak

Ga naar de wedstrijdpagina.

Muggenwerende middelen met deet uit de schappen

Gepost op 02 oktober 2012  ¤  tags: gear      Reageer

Care Plus

Producten met DEET, dat bescherming biedt tegen gevaarlijke tropische ziektes, moeten van de federale-milieuinspectie uit de schappen verwijderd worden. Careplus, marktleider op dit gebied bij de buitensportwinkels, haalt vandaag de producten uit de schappen. Ook alle andere fabrikanten moeten binnen korte termijn de verkoop van middelen met DEET staken. Deze maatregel is uniek voor België, terwijl de overheid zelf reizigers adviseert zich te beschermen tegen muggen om ziektes als malaria, dengue en gele koorts te voorkomen. DEET is al tientallen jaren zonder problemen in België en omringende landen te verkrijgen.

Deet uit de winkelschappen
De beste manier om je te beschermen tegen muggenbeten is het dragen van bedekkende, muggendichte kleding én het insmeren van de onbedekte huid met een krachtig muggenwerend middel. Muggenwerende middelen die goed en lang werken tegen deze agressieve mug bevatten 30-50% van het werkzame bestanddeel DEET (diethyl-m-toluamide). Deze producten zijn in België en omringende landen al tientallen jaren in ruime mate te verkrijgen bij de apotheek en bij buitensportwinkels.
Tot vandaag…
De federale-milieuinspectie heeft gesommeerd dat alle muggenafweermiddelen met Deet uit de winkelschappen dienen te verdwijnen. Marktleider in de buitensportwinkels Care Plus® Anti-Insect DEET start hier woensdag 26 september 2012 mee.

Lokale vs. EU- wetgeving
De redenering achter dit overheidsbesluit is complex. Er is in België géén insectenafweermiddel als biocide geregistreerd conform de lokale wetgeving (sinds 2010 van kracht), aangezien de fabrikanten al vergevorderd zijn met een EU-registratie welke ook voor België gaat gelden vanaf 2014 of zoveel eerder als de autoriteiten de dossiers hebben goedgekeurd. De Belgische overheid heeft besloten het middel, zolang het niet als biocide geregistreerd staat, uit de schappen te halen. Dat betekent dus dat er vanaf vandaag totdat de EU-registratie compleet is, géén muggenafweermiddelen met DEET meer in België verkrijgbaar zijn. De Belgische burger staat met lege handen en kan zich niet meer actief beschermen tegen gevaarlijke muggen.
Het ene ministerie adviseert muggenafweermiddelen vanuit een volksgezondheidsbelang, een ander ministerie verbiedt de producten die tot heden al tientallen jaren probleemloos waren toegelaten op de Belgische markt.

In meer dan 20 landen verkrijgbaar, maar niet in België
Christophe Declercq, eigenaar van Elements verdeler van Care Plus® in België: “In alle landen rondom België is Care Plus® Anti-Insect DEET geregistreerd en verkrijgbaar in apotheken en buitensportwinkels. Het zal toch niet zo zijn dat de Belg de grens over moet om zichzelf adequaat te kunnen beschermen tegen gevaarlijke muggenbeten?’

Veiligheid voor consument staat voorop
De fabrikant van Care Plus®, Tropenzorg BV in Nederland, zoekt al dagen vergeefs contact met het FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu om tot een oplossing te komen voor deze ongewenste situatie. Arnoud Aalbersberg, CEO Tropenzorg BV: “Wij maken ons hard voor gezondheid tijdens het reizen in eigen land en het buitenland. Onze producten voldoen aan alle Europese eisen voor biociden met betrekking tot veiligheid en effectiviteit voor de gebruiker. Wij leveren sinds 1994 aan de Belgische markt en stellen alles in het werk om het ministerie te overtuigen de producten in de Belgische schappen te laten staan om haar burgers te faciliteren met producten die vanuit overheidswege worden aanbevolen voor reizigers naar malariagebieden. Onze focus ligt op Europese regelgeving en zijn ver met de EU-registratie die uiterlijk in 2014 van kracht wordt. Het kan niet de bedoeling zijn dat België tot die tijd in de onwenselijke situatie verkeert, waarin DEET-houdende muggenafweermiddelen niet binnen de landsgrenzen verkrijgbaar zijn.”

Bron: persbericht Care Plus

1 reactie

Ondertussen maakte de federale milieu-inspectie duidelijk dat er enkel beslist werd om producten op basis van DEET van het Nederlandse Care Plus uit de rekken te halen. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid 'gebeurde dit in afwachting van een Europese goedkeuringsmaatregel die fabrikanten van biocides sinds maart 2010 verplicht om een aanvraag in te dienen om het product te mogen verkopen, wat Care Plus niet heeft gedaan'. Nog volgens het Agentschap zijn de alternatieve middelen in ons land verder in de handel, onder andere Moustimug®, Z-stop®, Anti-M® en OTC-repellent®. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vindt DEET nog altijd een goede keuze als bescherming tegen ziektes die door insecten of teken worden overgedragen. Het vindt ook producten op basis van permethrine een goede keuze, maar deze zijn in ons land niet verkrijgbaar.

Bron: http://www.wegwijzer.be/tip-van-de-week/wel-nog-muggenwerende-middelen-met-deet-te-koop-in-belgie

Bericht van TheOutdoors.be op 02 oktober 2012

Nieuw: Garmin Forerunner 10

Gepost op 28 september 2012  ¤  tags: gear      Reageer

Garmin Forerunner 10

Garmin, de wereldleider in draagbare gps-­navigatie, introduceert de Forerunner 10, een nieuw eenvoudig, performant en elegant sporthorloge dat bedoeld is voor alle liefhebbers van lopen en wandelen – en dan meer bepaald degenen die hun eerste stappen zetten in een van die sporten. “De Forerunner 10 is momenteel ons lichtste, meest gebruiksvriendelijke en meest comfortabele sporthorloge”, aldus Andrew Silver, die bij Garmin verantwoordelijk is voor de fitnessproducten. “Bovendien biedt het de precisie en de betrouwbaarheid die aan de basis liggen van de reputatie van de producten van Garmin”.

Garmin Forerunner 10

Klaar, druk, start!
Het enige wat u hoeft te doen, is op de knop drukken en beginnen lopen. Vanaf dat moment kunt u op de Forerunner 10 in realtime de afgelegde afstand, de snelheid en het aantal verbrande calorieën aflezen. Het horloge registreert ook het parcours van de drager, zodat het nadien kan worden geanalyseerd en met vrienden of via de community site Garmin ConnectTM (http://www.garminconnect.com) met een hele virtuele gemeenschap kan worden geshared.

Stevig en nauwkeurig
Het lichtste gps-­?horloge van Garmin is niet alleen waterbestendig (tot een diepte van 50 meter), maar is ook uitgerust met een bijzonder gevoelige gps-­ontvanger, die zelfs in de moeilijkste omstandigheden het satellietsignaal blijft ontvangen.

De Forerunner 10 is in drie verschillende kleuren verkrijgbaar (groen, roze en zwart) en kost 129,00€ (incl. btw; adviesprijs).

Website Garmin Forerunner 10

Lawine op Manaslu kost leven aan 12 alpinisten. Wim Smets veilig.

Gepost op 26 september 2012  ¤  tags: alpinisme  expeditie  nepal  manaslu      Reageer

Manaslu

Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, brak er een gigantische lawine los die kamp 3 zo goed als volledig overspoelde. Tot hiertoe staat het dodenaantal op 12. Onder de slachtoffers zijn vooral Franse alpinisten.
De Vlaamse alpinist Wim Smets zat op het moment van de lawine veilig in het basiskamp en bleef ongedeerd. Of zijn team de beklimming verderzet, is nog niet duidelijk. Volgens Wim zal dit enkel gebeuren indien 'de groep mentaal nog sterk genoeg is voor die klim naar de top na die zware lawine'.

Lees het artikel: Nieuwblad

Lees het artikel: Explorers Web

Update:

Wim Smets heeft besloten zijn expeditie verder te zetten en een poging te wagen om de top van de Manaslu te bereiken.

Lees het artikel: Nieuwblad

LOWA - Catalan GTX

Gepost op 13 september 2012  ¤  tags: gear  review      Reageer

LOWA - Catalan GTX

De Catalan GTX is een stevige B-schoen voor trekkers en serieuze wandelaars die op zoek zijn naar een lichtgewicht allrounder. De schoen dankt zijn naam aan de Noord-Spaanse autonome regio Catalonië en behoort tot de Trekking serie van Lowa. Binnen deze serie biedt Lowa wandelschoenen aan die geschikt zijn voor meerdaagse wandelingen en dagtochten op bergpaden door goede ondersteuning te combineren met goede demping en afrolprestaties. Door gebruik te maken van verschillende technieken als X-lacing ligt de focus bij Lowa duidelijk ook op het draagcomfort.

Om de Lowa Catalan GTX grondig te testen, nam ik de schoenen mee voor een paar dagtochten in het Duitse Eifelgebied en droeg ik de schoenen gedurende een vierdaagse trekking en enkele stevige dagtochten in IJsland. Daar ik geen tijd had om ze in te lopen, vertrouwde ik Lowa erop dat dit inderdaad niet nodig zou zijn.

Klik hier voor de review

Wandelen in La Calestienne

Gepost op 08 september 2012  ¤  tags: ardennen  hiken      Reageer

La Calestienne

Last minute besloten we van het goede weer te genieten en voor een bivaktochtje naar de Ardennen te rijden. Ruim een half jaar terug had ik op Vlaanderen Vakantieland een reportage gezien over de streek rond Viroinval in de provincie Namen. Kort na de uitzending van de reportage had ik bij het NGI reeds de nodige wandelkaarten besteld die ondertussen al te lang in de schuif lagen.

Klik hier voor het verslag

VANGO FORCE TEN - Nitro lite 200

Gepost op 06 september 2012  ¤  tags: gear      Reageer

VANGO FORCE TEN - Nitro lite 200

Volgens Vango is de Nitro lite 200 sterk, stabiel en ideaal voor hardere condities. Voor onze trekking in IJsland kozen we dan ook voor deze Nitro Lite 200, een lichtgewicht tunneltentje voor 2 personen. Naast het lage gewicht, het tunnelontwerp en de degelijke constructie speelde ook de aanwezigheid van een voortent een belangrijke rol.

Klik hier voor de review

KARRIMOR - Elite Alpiniste eVent Jacket

Gepost op 04 september 2012  ¤  tags: gear      Reageer

Camelbak Octane Scudo

Benieuwd naar de kwaliteit van deze zeer betaalbare jas met toch indrukwekkende eigenschappen, namen we hem mee naar IJsland om daar gedurende 10 dagen intensief te testen. De weersvoorspelling waren niet gunstig en IJsland kent vaak erg sterke wind. De ideale gelegenheid dus om deze jas eens goed op het terrein te bekijken. Niet enkel was ik nieuwsgierig naar de kwaliteit en afwerking van deze shell uit het topsegment van Karrimor. Het was voor mij ook de eerste jas met het ondertussen vrij bekende eVent-membraan.

Klik hier voor de review

[ sluiten ]Reageer

* Verplicht veld

[ sluiten ]