Verslag: Du pain, du vin et des montagnes: langs uitgesneden kloven, uitgestorven dorpen en besneeuwde bergtoppen

Gepost op 07 mei 2013  ¤  tags: hiken  cevennes  trekking      Reageer

Cevennes

Begin mei trokken we voor een weekje naar het Nationaal Park van de Cevennen. We maakten er een prachtige trekking rondom en over de Mont Lozere.
Veel lees- en kijkplezier!

Klik hier voor het verslag

Antarctisch ijs smelt tien keer sneller dan 600 jaar geleden

Gepost op 15 april 2013  ¤  tags: antarctica  global warming      Reageer

Antarctica

Het Antarctische ijs smelt tijdens de zomer tien keer sneller dan 600 jaar geleden. Het verlies van pakijs gebeurde nooit sneller dan de voorbije vijftig jaar, zo blijkt uit een onderzoek van Britse en Australische wetenschappers.

De onderzoekers boorden op James Ross Island, in het noorden van het continent, tot 364 meter diepte om de temperaturen van honderden jaren terug na te gaan. De opeenvolgende lagen in het ijs geven immers de bewegingen van het smeltende en opnieuw bevriezende ijs weer.

"We hebben vastgesteld dat de koudste omstandigheden op het Antarctische eiland en de kleinste hoeveelheden smeltend ijs zich zeshonderd jaar geleden voordeden", verklaarde Nerilie Abram, van het Antarctic Survey van Cambridge (Groot-Brittannië).

"De temperaturen waren toen ongeveer 1,6 graden Celsius lager dan de temperaturen aan het eind van de twintigste eeuw. En de jaarlijkse hoeveelheid gevallen sneeuw die smolt en vervolgens weer aanvroor, bedroeg 0,5 procent. Vandaag ligt de hoeveelheid sneeuw die smelt tien keer hoger", klinkt het nog.

Volgens de studie, die verscheen in Nature Geoscience, namen de temperaturen de voorbije eeuwen gestaag toe, maar verliep die stijging sneller vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw.

Artikel Het Laatste Nieuws

10 tips om warm te blijven in je slaapzak

Gepost op 15 maart 2013  ¤  tags: gear  slapen      Reageer

slapen

Met de laatste winterprik zetten we nog een aantal tips op een rijtje om in de winter warm te blijven in je slaapzak!
Veel winterkampeerplezier!

Klik hier voor het artikel

Review: ADIDAS - Terrex Fast R

Gepost op 14 maart 2013  ¤  tags: gear  review      Reageer

ADIDAS - Terrex Fast R

De afgelopen maanden hebben we uitvoerig de Adidas Terrex Fast R kunnen testen. Bij het ontwerpen van deze aanloopschoen werd de nadruk gelegd op stabiliteit versus lichtgewicht. Het resultaat is indrukwekkend!

Klik hier voor de review

Sportful introduceert de lichtste waterafstotende en winddichte fietsjas ter wereld.

Gepost op 13 maart 2013  ¤  tags: gear      Reageer

Sportful Hot Pack Ultra Light Jacket

Met amper 50 gram is Hot Pack Ultra Light Jacket de lichtste fietsjas die er bestaat.

Een wereldrecord?
Sportful demonstreert zijn ongeëvenaarde kennis van technische fietskledij met de allernieuwste Hot Pack. Deze jas weegt amper 50 gram! Hiermee vestigt de Italiaanse kledij fabrikant een nieuw wereldrecord. De Hot Pack Ultra Light is de allerlichtste waterafstotende en winddichte fietsjas ter wereld.

Oog voor het kleinste detail
Alle details zitten juist. De elastische rand aan de pols en de buik houden de jas perfect op zijn plaats. Zeven, met laserprecisie uitgesneden, ventilatie zones voorkomen oververhitting. Dankzij de aërodynamische pasvorm klieft je door de wind. Reflecterende logo’s maken de bescherming compleet.

Handigheid troef
Een kille ochtend? Trek het aan als je vertrekt. Krijg je het warm, dan prop je dit lichtgewicht in zijn eigen zakje op de rug.
Mooie lentedag? Hou het op zak, gewoon voor de zekerheid. Begint het te miezeren, dan ben je in een mum van tijd perfect beschermt.

Hot Pack een collectie op zich
Sportful introduceerde Hot Pack in 2001. Hiermee lanceerde de kledijleverancier van Team Saxo-Tinkoff een nieuwe categorie van fietskledij. De nauw aansluitende, ademende regenjas. Anno 2013 bestaat het gamma bestaat uit 5 verschillende jassen.

Website Sportful

Op Sneeuwschoenen door Dovrefjell

Gepost op 28 februari 2013  ¤  tags: noorwegen  trekking      Reageer

Dovrefjell

Jelle Houbrechts trok in maart 2012 met twee maten voor een meerdaagse trekking naar Dovrefjell, Noorwegen. Hij schreef er een verslagje over en voegde er erg fraaie foto's aan toe!
Veel lees- en kijkplezier!

Klik hier voor het verslag

Comfortabele herfsttocht in de Vogezen

Gepost op 22 februari 2013  ¤  tags: vogezen  hiken      Reageer

Oeganda

Deze bijdrage werd geschreven door Dries Bullynck.

"Door geboorte en verbouwingen was ik (Dries Bullynck) dit jaar nog niet in de bergen geraakt. In september rijpte het plan om een korte trip naar de Vogezen te plannen. Bert en Bjorn reageerden enthousiast toen ik ze vroeg om mee te gaan en halfweg november stonden we klaar om te vertrekken..."

Klik hier voor het verslag

Winter 2012-2013

Gepost op 12 februari 2013  ¤  tags: klimmen  alpinisme      Reageer

Dieter maakte een leuk filmpje van verschillende trips die we deze winter reeds ondernomen.

Winnaar fotowedstrijd Werner Van Steen

Gepost op 24 januari 2013  ¤  tags: fotografie      Reageer

In de afgelopen maand december kon iedereen deelnemen aan de wedstrijd naar aanleiding van het artikel over natuurfotograaf Werner Van Steen. Hier nogmaals de wedstrijdvraag:
Met welke foto won Werner in 2011 de "Nature Abstract" categorie van de European Wildlife Photographer of the Year?

Werner Van Steen

De foto 'Lava Patterns', getrokken aan het Nyiragongo lavameer, was het juiste antwoord. Uit alle deelnemers heeft Werner één winnaar geloot: Vicky Fiers.

Proficiat!! Werner zal persoonlijk met u contact opnemen om de prijs op te sturen.

Het interview met natuurfotograaf Werner Van Steen is nog steeds hier te lezen: Interview

De Mount Muhavura, een 4127m hoge uitgedoofde vulkaan op de grens van Oeganda met Rwanda.

Gepost op 14 januari 2013  ¤  tags: oeganda      Reageer

Oeganda

Deze bijdrage werd geschreven door Orlando Furfari.

"Als bestuurder van een vzw die een rehabilitatieproject voor straatkinderen in Kisoro (Zuid-Oeganda) beheert, kreeg ik dit jaar de kans om naar Oeganda te gaan. Dit is geen toeristische uitstap maar een "werkvakantie".
Nadat ik besloten had om inderdaad mee te gaan werd het tijd om uit te zoeken wat ik zoal in mijn schaarse vrije tijd zou kunnen doen. Uiteraard wilde ik uitvissen of het mogelijk was om in één dag ergens een berg te beklimmen. Meer vrije tijd zou ik immers niet hebben. Een korte zoektocht leerde me al snel dat het Mgahinga Gorilla National Park, een wildreservaat op 20 km van Kisoro, drie bergtoppen telt : de Mount Muhavura (4127m), de Mount Sabinyo (3669m) en de Magahinga (3474m). Elke top zou op één dag beklommen kunnen worden. Een 4000er beklimmen op de grens tussen Oeganda en Rwanda? Een uitgedoofde vulkaan dan nog, waarbij het eerste deel van de klim door het oerwoud loopt? Mijn keuze was gemaakt! Als ik er de kans toe zou krijgen zou ik de Mount Muhavura toevoegen aan mijn palmares. "

Klik hier voor het verslag

[ sluiten ]Reageer

* Verplicht veld

[ sluiten ]